ACT! – Act for Liberty

Wat betekent vrijheid eigenlijk? En hoe belangrijk is het voor jou? En hoe verandert vrijheid binnen Europa in roerige tijden door klimaatveranderingen, vluchtelingen, of terroristische aanslagen bijvoorbeeld?

In opdracht van Europe for Citizens gaat MasterPeace met Act for Liberty in 4 verschillende landen met jongeren aan de slag om na te denken over Europese uitdagingen die onze vrijheid kunnen belemmeren. De topics die bovenaan ons lijstje staan zijn antidemocratische bewegingen, euroscepticisme, beperkte vrijheid van meningsuiting & desinformatie. Samen willen we komen tot creatieve oplossingen voor deze complexe dilemma’s waar we allemaal mee te maken hebben binnen het Europa van nu.

Dit gaan we doen aan de hand van het ‘boiling frog’ principe.

Kennen jullie de ‘boiling frog’? Als een kikker in een pan met kokend water wordt gegooid springt deze er meteen uit…
…maar als een kikker in een pan koud water zit dat langzaam wordt verhit zal deze levend gekookt worden.

De vraag is of wij in Europa niet de stilzittende kikker in de pan zijn die langzaam het kookpunt bereikt? Zitten we stil en kijken we alleen naar alles wat om ons heen gebeurt van schending van privacy tot de toestroom van vluchtelingen, of doen wij er iets aan? Is onze vrijheid al beperkt, onze grens eigenlijk al bereikt maar doen we niks? Of zit er nog wat rek in? Springen we op en doen we er iets aa? En wat dan?

Aan de hand van thema’s gaan we kijken hoe het zit met jouw persoonlijke kookpunt en vooral wat doe jij er nu aan? Act! Door samen op interessante manieren in debat te gaan co-creëren we oplossingen voor huidige Europese uitdagingen, Europese waarden en vrijheid.

Voor jongeren in Nederland is vrijheid misschien een vanzelfsprekendheid sinds de Tweede Wereldoorlog maar is dat voor jongeren in Bosnië Herzegovina niet heel anders? In Bosnië Herzegovina, Duitsland, Kroatië en Nederland gaan we kijken wanneer voor jongeren een grens is bereikt. Samen met MasterPeace clubs Bosnië Herzegovina (Youth Power), Kroatië (Ludbreska Udruga Mladih Entuzijasta), Duitsland (Jugend, Bildung und Kultur EV) en onze partner Autres Directions kijken wij enorm uit naar dit gave project.

We zullen jullie maandelijks op de hoogte houden van alle events die Act for Liberty rijk is.