Assala

“Artiesten uit ieder conflictgebied”

Bij MasterPeace wordt er principieel gekozen om artiesten uit de conflictgebieden aan het woord te laten tijdens MasterPeace in Concert. In eigen land hebben zij soms miljoenen volgers en door aan MasterPeace mee te werken heeft dat juist ook in conflictgebieden een motiverend en mobiliserend effect.Assala

Assala werd geboren in Damascus, Syrië, en is erg beroemd in de Arabische wereld. Met een krachtige en tegelijkertijd breekbare stem, zingt Nasri over vrede, liefde en vriendschap. Ze wordt geroemd om haar uitzonderlijke stembereik en de persoonlijke drama’s die ze in haar leven mee heeft gemaakt.

Assala nam een protestlied op tegen het bloedvergieten in haar land met veel kritiek en doodsbedreigingen als gevolg, maar ook steunbetuigingen van haar fans en gelijkgestemden.Assala Nasri


Osama Abdulrasol 500px

Osama Abdulrasol

Osama Abdulrasol is geboren in Babylon, Irak. Zijn liefde voor cultuur en muziek is gegroeid vanuit zijn academische achtergrond. Osama heeft namelijk westerse muziek in Engeland en oosterse muziek in Irak gestudeerd. Momenteel produceert Osama niet alleen muziek, maar is hij ook werkzaam als componist, speelt hij het snaarinstrument Kanoen en is hij tevens visual artist.

Voor allerlei film- en theaterproducties heeft Osama muziek gecomponeerd. Ook heeft hij liedjes geschreven voor andere muzikanten met veel verschillende nationaliteiten en achtergronden. Ook heeft hij de hele wereld over getourd met muzikale groepen en orkesten waaronder deFilharmonie – het Belgisch symfonieorkest, Arifa en Flemish Radio Orchestra. Daarnaast treedt Osama regelmatig op op internationale festivals in Europe, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.


Het conflict in Syrië

Syrië is etnisch en religieus verdeeld in verschillende groepering. De meerderheid van de Syriërs zijn Arabisch en volgen de Sunni-tak van de Islam. Civilisatie in Syrië gaat duizenden jaren terug, maar het land zelf is vrij jong; de huidige grenzen werden getrokken in 1920 door de koloniale machten. Vandaag de dag bevindt Syrië zich middenin een extreem gewelddadige oorlog. Het gevecht tussen rebellen en overheidstroepen heeft aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost, en gezorgd voor meer dan 2 miljoen vluchtelingen.

In april 2011 ontstaken de vreedzame protesten tegen de dictatuur de razernij van het regime. Activisten en hun families werden ontvoerd, verkracht gemarteld en vermoord door geheime diensten, hun lichaam achtergelaten langs de weg. De gewelddadige reactie van burgers op deze gruwelijkheden escaleerde, en monde uit in een burgeroorlog. Gewapende burgers organiseerden zichzelf in rebelgroeperingen.

Vrijwilligers uit Europese landen sloten aan in het gevecht tegen het Syrische regime om verschillende redenen; voor de vrijheid, of omdat ze niet geloven in een seculiere overheid. Jihadisten en Moedjahedien (Islamitische strijdgroeperingen) namen deel aan de gevechten voor de ‘heilige oorlog’ van hun ‘Islamitische broeders’ in Syrië. Op deze manier wordt het land steeds meer en meer een ingewikkelde burgeroorlog ingesleurd waar vaker wel dan niet de rebelgroeperingen niet alleen het regime van Al-Assad bevechten, maar ook elkaar. Op dit punt, is er nog geen eind in zicht.