Cultural Art-Gene Jeugd uitwisseling

Telavi City, Georgia

Van 17 tot 26 Juli 2017 waren vijf jonge afgevaardigden van het MasterPeace team in Telavi City, Georgië om nieuwe culturen te ontdekken en stereotypes te doorbreken tijdens een Erasmus+ Youth Exchange. Dit werd gedaan door middel van spelletjes, verhalen en grappige voorstellingen van onze eigen culturen.

Het project werd uitgevoerd met 34 jongeren van de deelnemende landen: Duitsland, Oostenrijk, Turkije, Georgië, Armenië, Oekraïne en Nederland. Het project was geïnitieerd door MasterPeace en werd gehost door de Georgische NGO Caucasus Youth Nexus.
Wil je meer weten? Bekijk de aftermovie hier

Richard:
We hebben hier veel geleerd over hoe anders het is in andere landen, maar ook dat wat voor ons normaal is, is voor hen heel anders. Door deze dingen te ontdekken word je veel meer open voor de wereld en hier leer je heel veel van. Zoals een avond gooide ik iets op de grond (ik weet het, dit is slecht) en iemand keek mij zo raar aan dat ik dat deed. In Nederland gooien heel veel mensen allemaal afval op straat, maar in andere landen zijn ze actief bezig met de straten schoon te houden.
Ook heb ik heel erg gemerkt dat er veel haat ligt tussen sommige landen voor redenen dat hun landen elkaar hebben aangedaan, maar door dit soort uitwisselingen merkten veel jongeren dat het hun landen zijn die ruzie hebben maar dat de jongeren zlef heel aardig zijn en verandering hier in willen brengen. In deze kleine 10 dagen heb ik echt een familie rond de wereld opgebouwd, dit is uniek en gebeurd niet vaak.

Elise
Voor mij was de Erasmus+ uitwisseling een prachtige kans om kennis te maken met een, voor mij tot nog toe onbekende, streek in de wereld; de Kaukasus en daarbij de Georgische cultuur. Maar de uitwisseling bracht me niet alleen dat, verrassend genoeg leerde ik ook erg veel van en over de andere aanwezige culturen en hoe die zich tot elkaar verhouden. Ik ontdekte bijvoorbeeld wat churchkella voor Georgisch gerecht is, leerde het Georgische liedje ‘……’ zingen, maar proefde ook Armeense tan en schrok van de Oostenrijkse traditie genaamd ‘krampus’. Doordat we in 10 dagen zoveel met elkaar optrokken en vriendschappen opbouwden, kwamen ook de diepere culturele lagen aan bod. Zo viel het op het gebied vaderlandsliefde en trots op dat de Oekraïners echt met emotie en liefde hun volkslied ten gehore brachten en het als een serieuze zaak beschouwden. Als je dit zo ziet, merk je pas hoe anders wij als Nederlanders daarin staan. Kortom, mijn wereldbeeld is verbreed en bovenal is het mij duidelijk geworden hoe weinig ik toch eigenlijk weet van de wereld om mij heen. Tijd dus om dat verder te ontdekken!