Josipa Lisac & Slobodan Trkulja

“Artiesten uit ieder conflictgebied”

Bij MasterPeace wordt er principieel gekozen om artiesten uit de conflictgebieden aan het woord te laten tijdens MasterPeace in Concert. In eigen land hebben zij soms miljoenen volgers en door aan MasterPeace mee te werken heeft dat juist ook in conflictgebieden een motiverend en mobiliserend effect. In duo’s stellen we deze topartiesten aan je voor.Josipa Lisac

Deze unieke zangeres uit Kroatië zit al meer dan 40 jaar in het vak. Josipa werd geboren in Zagreb en begon haar zangcarrière toen ze nog maar tien jaar oud was. Toen ze achttien was verliet ze haar rockband om aan haar solo carrière te werken en trad ze op op het meest prestigieuze popfestival in Opatija. In 1970 ontmoette Josipa Karlo Metikoš (alias Matt Collins), een bekende rockmuzikant waarmee ze haar eerste album schreef.

Josipa heeft drie jaar in de Verenigde Staten gewoond waar ze het album Made in USA heeft opgenomen. Hier ontdekte ze popmuziek en kreeg Josipa veel succes met haar album Boginja (Goddess).

Toen de liefde van haar leven, Karlo Metikoš, eind 1991 kwam te overlijden veranderde de context van haar muziek. De afgelopen twintig jaar draagt ze haar concerten op aan hem. Ze staat bekend om haar creatieve sets, kostuums en haar unieke stem. Door de jaren heen heeft ze de Vocal of the Year Award en Porin Music Award meerdere malen gewonnen. Josipa staat erg open voor nieuwe ontwikkelingen, dat is dan ook de reden dat zijzelf, evengoed als haar muziek, eigentijds blijft.lisac
slobodan

Slobodan Trkulja

Slobodan Trkulja is een veel geroemde Servische zanger, componist en muzikant. Zijn krachtige en tegelijkertijd emotionele stemgeluid laat het publiek vaak niet ongeroerd. Slobodan speelt meer dan vijftien instrumenten, waaronder doedelzak, gitaar, mandoline, piano, fluiten, saxofoon en clarinet. Zijn voorliefde voor traditionele Balkanmuziek ontstond op jonge leeftijd, met als gevolg dat hij alle houten blaasinstrumenten die hij voorhanden had zelf wilde kunnen bespelen.

In 1997 begon hij de revolutionaire muziekgroep Balkanopolis. De groep was een groot succes, vooral in zijn vaderland, Rusland en China. Concerten waren volledig uitverkocht en eindigden allemaal met een staande ovatie. Na dit succes besloot Slobodan orkestratie en jazz te gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. De 21e eeuwse Balkan Mozart met een Billy Idol-kapsel is erg enthousiast om voor de allereerste keer in zijn leven met zijn zeer gewaardeerde collega Josipa Lisac uit Kroatië op te treden.