MasterPeace in Concert

MasterPeace in Concert

Op 21 september 2014, de Internationale Dag van de Vrede, was de Amsterdamse Ziggo Dome het toneel voor een groots internationaal vredesconcert met topartiesten uit veertien conflictgebieden: MasterPeace In Concert.

Door optredens van o.a. Oleta Adams, Baaba Maal en VanVelzen, begeleid door het Metropole Orkest werd MasterPeace In Concert een unieke muzikale happening. Waar artiesten uit conflictgebieden het podium deelden om met elkaar op te roepen tegen nieuw gewapend geweld. Tegelijkertijd organiseerde MasterPeace op deze Internationale Dag van de Vrede een reeks spraakmakende concerten in meer dan veertig landen en de Ziggo Dome was met MasterPeace In Concert het hart van deze wereldproductie.


 

Tijdens MasterPeace in Concert traden onder meer artiesten op uit Pakistan en India, Soedan en Zuid-Soedan, Israel en Palestina, Rusland en Oekraïne. Samen, met een speciale MasterPeace song, die ze op dit moment repeteren. Voor Kenia treden muzikanten op vanuit de verschillende stammen, die elkaar zes jaar geleden in een burgeroorlog te lijf gingen. Maar soms vereist een oorlog echter dat het met slechts 1 lokale topartiest de aandacht van publiek en media mag opeisen, zoals dat geldt voor Syrië of Colombia. Vanuit Colombia kwam Cesar Lopez, een beroemde gitarist die jaren geleden is begonnen om AK-47’s te verzamelen en om te bouwen in gitaren. Hij trad op met een aantal topgitaristen uit Nederland.

Alle artiesten werden bij hun muzikale reis naar vrede begeleid door het Metropole Orkest, onder leiding van hun chef-dirigent Jules Buckley.roel hibby mic

Waarom MasterPeace?

“MasterPeace is a very big movement that is a wake-up call for creating peace. Music is a powerful weapon to fight war.” – Innoss’B

Fotograaf Michel Porro bouwde achter de schemen van MasterPeace in Concert een studio op om alle artiesten te portretteren. Wij maakten van dit moment gebruik om te vragen waarom zij geloven in MasterPeace. Samen vormt dit een krachtige serie. Zie hier het resultaat.

Artiesten uit ieder conflictgebied

Bij MasterPeace wordt er principieel gekozen om artiesten uit de conflictgebieden aan het woord te laten. In eigen land hebben zij soms miljoenen volgers en door aan MasterPeace mee te werken heeft dat juist ook in conflictgebieden een motiverend en mobiliserend effect. Tijdens het concert is de artiesten gevraagd waarom zij meedoen aan MasterPeace in Concert. Michel Porro maakte hier deze fotoserie over.

Naast artiesten uit conflictgebieden nodigde MasterPeace ook enkele muzikanten uit, die iedereen kent in Nederland. Wat te denken van de wereldster Oleta Adams, met hits als ‘Get Here’ en het toepasselijke ‘Window of Hope’?!! En van de Senegalese wereldster Baaba Maal!? En ook de Nederlandse MasterPeace ambassadeur VanVelzen werkte mee!

Syrië
Senegal
Verenigde Staten
Nederland

Voorprogramma

PresentatieVan Velzen
“De keuze om te werken met de kracht van muziek, het denken in oplossingen en in positiviteit; dát maakt dat ik me graag voor MasterPeace inzet.”
Van Velzen Zanger


Leoni Jansen
“Het is heel bijzonder dat MasterPeace op zo’n (wereld)schaal muzikanten bij elkaar brengt die deze krachtige boodschap daadwerkelijk zullen leven: met elkaar muziek maken! Hiermee laten zij hun land, stam, religie en ook nog eens de hele wereld zien dat het wél mogelijk is om samen te werken, plezier te maken en schoonheid te creëren. Het is een grote eer voor mij om dit concert te regisseren.”
Leoni Jansen Regisseur MasterPeace in ConcertBaaba Maal
“I have always promoted peace through music. I am grateful for the chance to appear on a world stage committed to peace and use the power of music to spread my message”
Baaba Maal Zanger


In veel gevallen treden de artiesten op met een artiest die ‘de opponent’ vertegenwoordigt, het land of het volk waar nu of in het verleden gewapende strijd mee was. Soms is het zelfs de allereerste keer dat ze optreden met iemand van ‘de tegenpartij’ en dat zal op het thuisfront vaak heftige reacties losmaken. In 45 landen en zeker ook in (voormalige) conflictgebieden werkt MasterPeace aan het overbruggen van verschillen, het herstellen van contact en dialoog, maar lang niet iedereen is daar al voor gewonnen. Sommige regeringen proberen deze muzikale handreiking zelfs te verhinderen. Voor ons is dat des te meer reden om door te zetten. Met jouw komst naar het MasterPeace concert steek je deze moedige topartiesten een hart onder de riem, net als alle vredeswerkers in de landen waar zij vandaan komen.Ziggo Dome

Ziggo Dome

De Ziggo Dome, naast het Ajax stadion in Amsterdam, is één van de meest indrukwekkende concertzalen ter wereld. Artiesten als Beyoncé, Lady Gaga en Justin Timberlake stonden hier al eerder op het podium. Het muziekblad Pollstar plaatste de Amsterdamse concertzaal zelfs op de vijftiende plaats van best bezochte concertarena’s op de wereldranglijst. MasterPeace-ambassadeur VanVelzen gaf het allereerste concert na de plaatsing van de eerste paal op 16 april 2010. Het Ziggo Dome heeft spontaan besloten gastheer te willen zijn voor MasterPeace in Concert! Het evenementenbureau Brand New Live – dat vaak concerten in de Ziggo Dome organiseert – tekende belangeloos voor de productie.


Metropole Orkest

Het Metropole Orkest is het beroemdste en grootste pop- en jazzorkest ter wereld, onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley (UK). Het orkest werkte samen met grootheden als Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Elvis Costello en Bono. Het Metropole Orkest kiest er echter ook principieel voor om te werken als wind onder de vleugels van nieuwe talenten of toppers uit relatief onbekende muziekculturen. Artistiek producer Henk Heijink: ‘Het Metropole Orkest ervaart dagelijks wat muziek met mensen doet en kent de kracht van muziek als geen ander. MasterPeace biedt ons de kans om die ‘’power of music’’ in te zetten voor vrede.’Metropole OrkestLeoni Jansen

Leoni Jansen

Zangeres en regisseur Leoni Jansen neemt de samenstelling en regie van MasterPeace in Concert voor haar rekening. De afgelopen jaren heeft Leoni een groot aantal internationale (wereldmuziek)concerten geregisseerd, waaronder Made in Holland (tribute to diversity), African Mamas en Daughters of Africa. Ze was verantwoordelijk voor de muzikale samenstelling van het in tientallen landen live uitgezonden Faranani, een eerbetoon aan en mét Nelson Mandela vanuit Koninklijk Theater Carré en werkte ook mee aan Samen door Mandela, het nationale eerbetoon vlak na zijn dood. Haar inzet voor het verbinden van culturen werd in 2006 beloond. Leoni werd toen door koningin Beatrix bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar bijdrage aan de wereldmuziek en voor het ‘empoweren’ van vrouwen in de muziek. Bij het programma is Leoni onder andere geholpen door Dawn Elder, Internationaal Programma Adviseur.


MasterPeace Concerten in 40 landen & MasterPeace op Internet en TV

Op 21 september 2014, de Internationale Dag van de Vrede, organiseerde MasterPeace vredesconcerten in ruim 40 landen. Van Kathmandu tot Los Angeles en van Mexico City via Istanbul door naar Cairo. Overal worden mensen opgeroepen om voor vrede en ontwapening aan de slag te gaan. Overal bieden de podia lokale topartiesten een kans om culturele, politieke of religieuze tegenstellingen te overbruggen.

We proberen veel van deze concerten in een speciaal Internet programma samen te brengen. Meer nieuws daarover volgt. En natuurlijk zullen de concerten in hun eigen land vaak op tv zijn, net als het Nederlandse concert. Hoofdpartner Ziggo (“Voor Altijd Verbonden”…!) bracht het concert in Ziggo Dome op haar Kanaal 12 in de huiskamer van 4 miljoen mensen. Ook proberen we enkele concerten live te verbinden met MasterPeace in Concert in Ziggo Dome.