Phyu Phyu Kyaw Thein & L Lun Wah

“Artiesten uit ieder conflictgebied”

Bij MasterPeace wordt er principieel gekozen om artiesten uit de conflictgebieden aan het woord te laten tijdens MasterPeace in Concert. In eigen land hebben zij soms miljoenen volgers en door aan MasterPeace mee te werken heeft dat juist ook in conflictgebieden een motiverend en mobiliserend effect. In duo’s stellen we deze topartiesten aan je voor.

 

Phyu Phyu Kyaw Thein

Phyu Phyu ontdekte haar muzikaliteit in haar tienerjaren toen ze deel uitmaakte van een kerkkoor. Bij het publiek viel ze op door haar unieke stemgeluid, wat door velen in de muziekindustrie werd bestempeld als te excentriek om een zangwedstrijd te winnen of een label te vinden dat haar debuutalbum uit wilde brengen. Een vriend van de familie was erg onder de indruk van het toen 19-jarige meisje met de wens om een wereldberoemde zangeres te worden – wetende dat Burma voor de rest van de wereld nauwelijks meer bestond. Met zijn hulp bracht Phyu Phyu zelfstandig haar eerste album uit. Dit werd zeer goed ontvangen door de jeugd van Burma/Myanmar, maar zorgde ook voor controverse bij Burmese televisiezenders, die alles omtrent haar album boycotte door haar ongewone manier van zingen. Deze boycot weerhield Phyu Phyu er niet van om een tweede soloalbum uit te brengen. Met succes, want dit album bezorgde haar de titel Best Selling Artist of the Year. Deze onderscheiding staat symbool voor het begin van haar succesvolle carrière. Haar laatste album, dat ze in 2012 uitbracht, is al twee jaar op rij het bestverkochte album in Myanmar en bovendien gaat ze de boeken in als de eerste Myanmarese artiest die samenwerkte met een wereldberoemde internationale artiest; Phyu Phyu trad namelijk op samen met Jason Mraz.Phyu Phyu Kyaw TheinL Lun Wah


L Lun Wah

L Lun Wah werd geboren in Lazum Lung Wah in Myitkyina, Kachin State, waar hij samen met zijn familie in aanraking kwam met het zogeheten Kachin Conflict. De gevechten tussen het verzetsleger en Myanmarese militairen is nog altijd aan de orde van de dag. Honderdduizenden mensen zijn hierdoor ontheemd.

Ondanks het conflict kreeg L Lun Wah de kans om zijn eerste soloalbum uit te brengen in 2003. Als gevolg hiervan deed hij een tour door Myanmar, USA, Australië, Korea, Japan en meer landen. Ook werd hij door veel artiesten gevraagd mee te werken aan hun albums. Behalve zanger is L Lun Wah ook producer van voornamelijk gospelalbums, een zeer populair genre in Myanmar. Daarnaast is hij actief lid van een non-profit organisatie die mensen helpt die slachtoffer zijn geworden van de conflicten in Kachin State.