Suzanna Owiyo & Emmy Kosgei

“Artiesten uit ieder conflictgebied”

Bij MasterPeace wordt er principieel gekozen om artiesten uit de conflictgebieden aan het woord te laten tijdens MasterPeace in Concert. In eigen land hebben zij soms miljoenen volgers en door aan MasterPeace mee te werken heeft dat juist ook in conflictgebieden een motiverend en mobiliserend effect. In duo’s stellen we deze topartiesten aan je voor.Suzanna Owiyo

Suzanna Owiyo’s muziek is een samensmelting van Keniaanse muziek met westerse invloeden, traditionele Afrikaanse instrumenten en moderne ritmes. Haar unieke en magische stemgeluid heeft een groot publiek weten te bereiken, over de hele wereld. In 2004 kreeg zij de eervolle taak toebedeeld om een optreden te verzorgen tijdens het Nobel Peace Prize Concert in Oslo. Tijdens het 46664 Concert, ter ere van de 90e en 91e verjaardag van Nelson Mandela in Hyde Park in Londen (2008) en in Radio City Hall in New York (2009), gaf Suzanna ook acte de présence.

In 2011 trad zij samen met Youssou N’Dour op tijdens de Europese tour van New African Voices. In datzelfde jaar ontving ze de prestigieuze Grand Warrior of Kenya Award van de president van Kenia. Suzanna steunt verscheidene goede doelen, die zich toespitsen op vrouwen en kinderen, door middel van haar muziek en met haar Suzanna Owiyo Trust.

Suzanna zingt tijdens MasterPeace in Concert met een koor bestaande uit zangers van verschillende etnische achtergronden. Een krachtig statement gezien het feit dat rivaliteit tussen deze stammen tot een burgeroorlog leidde, zes jaar geleden. Suzanna behoort tot de Luo-stam.Suzanna Owiyo
Emmy Kosgei

Emmy Kosgei

Emmy Kosgei is een van de meest succesvolle Afrikaanse gospelartiesten van dit moment. Haar album Taunet Nelel werd vol lof ontvangen en werd internationaal opgepakt. Vóór dit succes bracht zij twee platen uit.

Emmy beschrijft haar muziek als typisch Afrikaans met melodieuze instrumenten en inspirerende boodschappen die haar publiek raken. Dit rijmt met haar liefde voor wijlen Miriam Makeba, waar ze van jongs af aan door werd geïnspireerd. Ze werd bekroond met The Head of State Commendation voor haar liefdadigheidsactiviteiten en haar toewijding tijdens het vredes- en verzoeningsproces na de gewelddadige verkiezingsperiode in Kenia en de nasleep daarvan.

Emmy zingt tijdens MasterPeace in Concert met een koor bestaande uit zangers van verschillende etnische achtergronden. Een krachtig statement gezien het feit dat rivaliteit tussen deze stammen tot een burgeroorlog leidde, zes jaar geleden. Emmy behoort tot de Kalenjin-stam.Eerste repetitie

Bekijk het verslag van de eerste repetitie van Suzanna en Emmy.


Het conflict in Kenia

Kenia is sinds de onafhankelijkheid in 1964 een relatief vreedzaam land. De republiek kent slechts een aantal conflicten sinds de jaren ’60, waarbij de meeste conflicten de onstabiele relatie met Somalië of lokale etnische spanningen aangaan.

Na de verkiezingen van 2007 werd Mwai Kibaki geïnstalleerd als nieuwe president van Kenia. Oppositieleider Raila Odinga en zijn aanhangers claimden echter dat er sprake was van grootschalige fraude. Wat begon als vreedzame protesten, eindigde in gewelddadige uitingen van economische frustratie en etnische rivaliteit.
Gericht etnisch geweld escaleerde en was in eerste instantie vooral gericht tegen het Kikuyu-volk; niet alleen de gemeenschap waar president Mwai Kibaki deel van uitmaakt maar ook een economisch voortvarende groep in Kenia. In totaal vielen er meer dan 1.200 doden en verloren 250.000 hun huis.

Voormalig VN Secretaris Generaal Kofi Anan zorgde ervoor dat Mwai Kibaki en Raila Odings aan de onderhandelingstafel plaatsnamen, en bracht dit conflict succesvol tot een einde.

Lees meer over de succesvolle bemiddeling van Kofi Annan.