Talent & Verbinding
Talent & Verbinding streeft naar positieve, lokale impact op de leerling, school en in de wijk. Gedurende 6 maanden worden leerlingen ondersteund en uitgedaagd om hun eigen talenten te leren herkennen en deze in te zetten om meer verbinding op school én in de wijk te creëren. De leerlingen starten een eigen wijkproject, van een diner organiseren met vluchtelingen tot het organiseren van wekelijkse activiteiten met en voor ‘de ouderen’ in de wijk. Doordat de scholieren zich samen inzetten om buurten meer te verbinden is de verwachting dat deze uiteindelijk leuker, socialer en veiliger worden.
Aanleiding van het programma
In een wereld die steeds nauwer met elkaar verbonden is, ontstaan nieuwe uitdagende vraagstukken. Deze trend van globalisatie creëert nieuwe kansen en vernieuwing, maar schept ook een toenemend gevoel van (soms ook letterlijke) onveiligheid en onzekerheid over alles wat “anders” is. Conflict is een veelbesproken onderwerp binnen de politiek, de media, in de wijk en zeker ook op het schoolplein. De Nederlandse samenleving heeft verbinding nodig. Dat kan de overheid niet alleen, dat vraagt de inzet van ieders talenten, zo ook van de jongeren. Daarom is op de Internationale Dag van de Vrede, 21 september, de kick off van het onderwijsinitiatief Talent & Verbinding.
Wat is er gebeurd?
Tijdens Talent & Verbinding werden prachtige video’s gemaakt. Bekijk ze hier:
[huge_it_videogallery id=”3″]
20 projecten, 10 scholen
Op 21 september begon het onderwijsinitiatief met een leerzame en leuke dag op het Amadeus Lyceum te Vleuten. Hier kwamen 450 scholieren van 10 verschillende scholen samen om geïnspireerd te worden door Nobelprijswinnares Shirin Ebadi, onder begeleiding van kindercorrespondent Tako Rietveld. De dag bestond uit creatieve oefeningen en korte workshops om de scholieren te helpen het beste uit hun talenten te halen en te bepalen welke problemen ze in hun eigen buurt willen oplossen. De dag werd afgesloten met een gaaf concert door DJ Rudi Feral (Ruud Feltkamp).
Kern van het project
- 20 projecten op 10 scholen met als doelstelling jongeren van 12 tot 18 jaar te trainen in persoonlijke leiderschap, doorbreken van vooroordelen en het verbeteren van de sociale cohesie in hun eigen wijk
- Leerlingen herkennen hun eigen talenten en hun rol in de samenleving
- Docenten en leerlingen worden in de voorbereiding en het verloop van hun project door deskundigen begeleid
- De impact wordt geëvalueerd, de analyses en aanbevelingen worden gepresenteerd. Volgend jaar wordt het project opgeschaald naar meer scholen en meer stakeholders
Betrokken Partijen

