Waayaha Cusub & Hibby GBs

“Artiesten uit ieder conflictgebied”

Bij MasterPeace wordt er principieel gekozen om artiesten uit de conflictgebieden aan het woord te laten tijdens MasterPeace in Concert. In eigen land hebben zij soms miljoenen volgers en door aan MasterPeace mee te werken heeft dat juist ook in conflictgebieden een motiverend en mobiliserend effect. In duo’s stellen we deze topartiesten aan je voor.Waayaha Cusub

Waayaha Cusub werd in 2004 opgericht, samen met een steeds wisselende groep rappers en zangers die Somalië zijn ontvlucht en uit zijn geweken naar Kenia om aan de afschuwelijkheden van het conflict in hun vaderland te ontsnappen. Aanvoerders van Waayaha Cusub zijn Shiine Abdullahi en Falis Abdi. Hun energieke rap en gevoelige R&B heeft veel losgemaakt bij de jeugd in Oost-Afrika.

Eind 2007 werd er ingebroken in Shiine’s huis in Nairobi en werd hij meerdere malen beschoten. Hij wist te vluchten, maar er volgden nog veel incidenten waarbij Al Shabaab leden van de band bedreigden en aanvielen. Al deze aanvallen zijn mislukt en hebben de bandleden niet terug doen deinzen bij het promoten van hun vredesboodschap.Waayaha Cusub
Hibby GBs – Tribes United choir

Hibby GBs – Tribes United choir

Het Hibby GBs – Tribes United choir is speciaal voor MasterPeace in het leven geroepen. Het koor bestaat uit vijf fantastische Keniaanse zangers en zangeressen van verschillende etnische achtergronden. De in het koor vertegenwoordigde stammen zijn Kikuyu, Maasai en Luyhia. Het koor zal optreden met de beroemde Keniaanse zangeressen Suzanna Owiyo (Luo stam) en Emmy Kosgei (Kalenjin stam).

Alle vijf stammen waren betrokken bij de gewelddadige conflicten die ontstonden na de verkiezingen van 2008, maar nu voor MasterPeace treden ze samen op! Het koor zal ook optreden met de Somalische rapgroep Waayaha Cusub. Hibby GBs – Tribes United bestaat uit: Jaya Awinja, Kokan Andrew, Trina Mungai, Martin Githingi en Diana Mbithi.


Kenia & Somalië

Dat de relatie tussen Kenianen en Somaliërs ernstig is bekoeld, is geen geheim. Na de aanslag op Westgate Mall in de Keniaanse hoofdstad Nairobi in 2013, die werd gepleegd door terreurgroep Al-Shabaab die opereert vanuit Somalië, keerde de Keniaanse stemming zich tegen de gehele Somalische bevolkingsgroep. Drastisch gevolg hiervan is dat vrijwel alle Somalische vluchtelingen in Kenia zich moeten melden in vluchtelingenkampen. Door hen bij elkaar te houden hopen de autoriteiten terreur te voorkomen. De extremistische terreurgroep Al-Shabaab heeft Somaliërs tot zondebok gemaakt.


Eerste verbinding

Ook tijdens de eerste repetities is de afstand duidelijk voelbaar. Wanneer regisseur Leoni Jansen de oefenruimte inloopt ziet ze het Keniaanse koor aan de ene kant van het lokaal zitten en de Somalische rapgroep aan de andere kant. Ze hebben zich nog niet aan elkaar voorgesteld. Leoni breekt het ijs door Waayaha Cusub (Somalië) te vragen naar wat zij voelden na de aanslag op Westgate Mall. Zanger van de Somalische rapgroep Shiine reageert: ‘Vreselijk. Dat zijn geen Somaliërs, dat is Al Shabaab. Die willen iedereen doden. Met onze muziek proberen we altijd te verbinden. Wij maken muziek voor vrede en tegen terrorisme. Daar gaan al onze teksten over. Wij worden daarom ook bedreigd. Ik ben al vier keer beschoten door Al Shabaab.’ Hij doet zijn t-shirt omhoog en laat de littekens aan weerskanten van zijn buik zien. Even is het stil in de repetitieruimte. ‘Maar we gaan door! Elke dag gaan we verder met de protesten tegen terrorisme – de vijand van ons allemaal.’ De Kenianen zijn zichtbaar aangedaan. De eerste verbinding is gemaakt.


Dan is het tijd voor muziek. Waayaha Cusub en de Keniaanse muzikanten improviseren lustig los op een nummer van de Somalische rapgroep – die verbaasd staan over de andere interpretatie van hun muziek, maar het te gek vinden. Een aantal uren later staat het nummer in de grondverf en kunnen de muzikanten zich gaan verheugen op een fantastische samenwerking met het Metropole Orkest tijdens MasterPeace in Concert 2014!